Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/pexels-nataliya-vaitkevich-5186372.jpg

Driva företag och rekrytera på distans: detta ska du tänka på

På SEO-byrån Viseo jobbar alla anställda platsoberoende och befinner sig på olika platser i världen. Många drömmer om ett arbete fritt från ett fysiskt kontor där man jobbar utifrån frihet under ansvar istället för att rapportera timmar framför datorn.
Blogg

Viseos medgrundare Marcus Sandström har mer än tio års erfarenhet av att driva företag på distans och delar i den här artikeln med sig av sina tips för att driva företaget framåt och vad man bör tänka på när man ska rekrytera personal utan fysiska möten.

Tips 1: Skapa digital gemenskap

För medarbetare som jobbar på distans för samma företag är teamkänslan en av de viktigaste parametrarna. När kompetensen är utspridd på olika orter är det viktigt att skapa samvaro och teamkänsla digitalt.

Det kan du enkelt göra genom att boka in gemensamma aktiviteter som går att göra online – t.ex onlinespel, virtuella luncher eller after works så att teamet får annat att prata om utöver jobb.

Tips 2: Rekrytera personal med digital erfarenhet

Att rekrytera rätt medarbetare på distans är en av de största utmaningarna för dig som driver företag utan fysiska möten. Ett tips är då att leta efter rutinerad personal när det kommer till digitala projekt, och de får gärna ha drivit eget själva. Att arbeta på distans ställer högre krav på t.ex självmotivation och har medarbetaren dessutom drivit eget är det en stark indikation på att hen har god vana av självständigt arbete.

Tips 3: Självständigt arbete

På Viseo har varje medarbetare sitt eget ansvarsområde och sköter sina uppgifter självständigt. Vi värnar om den anställdes egen förmåga att välja det arbetssätt som passar bäst och att ge frihet under ansvar gör också att personalen i regel trivs bättre och stannar längre.

Tips 4: Använd smidiga digitala verktyg för möten och samarbeten

Spara tid med att skapa bra utrustning som headset och mikrofon för att slippa krångel med t.ex ljudkvalitet. För videomöten kan du använda Zoom eller Google Hangouts eller andra digitala plattformar.

Ett smidigt brainstorming-verktyg är Mural som ger dig och ditt team möjligheten att interagera med hjälp av post-it-lappar i en kreativ miljö.

Tips 5: Arrangera fysiska träffar

Det går att komma mycket långt med digitala träffar och aktiviteter men vi ska ändå aldrig underskatta vikten av fysiska möten för att bygga den ultimata team-känslan. På Viseo arrangerar vi årligen ett retreat-möte på olika platser i världen dit medarbetarna får åka och umgås tillsammans.

Mötena kan innebära att vi åker på event eller seminarier tillsammans och förenar jobb och teambuilding tillsammans med avslappning och umgänge.

Tips 6: Skapa ett onboarding-dokument för nya medarbetare

Att introduceras för sin nya arbetsplats och arbetsuppgifter är inte detsamma digitalt som på ett fysiskt kontor. På en fysisk arbetsplats finns nästan alltid en kollega i närheten att fråga och eftersom den digitala arbetsplatsen saknar just detta är vårt tips att skapa ett tydligt onboarding-dokument. På så sätt skapar du mindre frågetecken för medarbetaren och får denne att komma igång snabbare.

Kom ihåg att bygga på onboarding-listan i takt med att företaget utvecklas.

Tips 7: Skippa tidrapportering - sikta mot resultat

För Viseo har det varit viktigt att medarbetarna levererat resultat istället för att man rapporterat exakt hur många timmar som spenderats vid datorn. Återigen, att få arbeta självständigt under ansvar är mycket viktigt när man arbetar på distans. För oss är det viktigt att sätta upp tydliga KPI:er för våra medarbetare som både känns motiverande och driver företaget framåt.