Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/pexels-cottonbro-5989931.jpg

Fixa jobbet med en bra LinkedIn-profil

Går du i ”jobb-bytar-tankar”? Eller vill du öppna dörrarna för nya karriärvägar, men har för lite tid för att leta efter spännande jobb? Då är det läge att uppdatera LinkedIn-profil, så att den kan hjälpa dig fixa jobbet!
Blogg

Varför behövs en bra LinkedIn-profil?

Idag sker många rekryteringar via LinkedIn genom att arbetsgivaren själv letar upp kandidater för lediga tjänster. På så sätt kommer rekryteraren snabbt i kontakt med personer som stämmer överens med deras kravprofil och du har en chans att snabbare komma in i en rekryteringsprocess. För att just du ska bli hittad av rekryteraren krävs ofta att du lägger lite mer tid och engagemang på din Linkedin-profil. Här kommer våra bästa tips för dig som aktivt söker jobb, eller vill öppna dörren för nya möjligheter!

1. Välj din LinkedIn-bild med omsorg!

Din profilbild blir ofta ett första intryck för den som rekryterar. Välj en aktuell porträttbild som speglar din person (utan att upplevas som “plojig”). Undvik bilder med flera personer i motivet och se till att bilden är av god kvalitet.

2. Skriv en personlig sammanfattning i din LinkedIn-profil

I din sammanfattning på profilsidan har du chans till att lyfta dina värderingar, visioner och mål. Beskriv i korta ordalag vad du har gjort tidigare, vad dina styrkor är och vart du är på väg. Undvik punktlistor och låt din personlighet lysa igenom. Glöm heller inte att uppdatera den rubrik som förhandsvisas i din LinkedIn-profil för personer som söker efter dig. Här kan du utöver nuvarande yrkestitel även komplettera med ett par värdeord som beskriver din person, exempelvis “Business-controller med stenkoll på siffror”.

3. Knyt till dig ett nätverk

Ett stort nätverk kan underlätta för potentiella arbetsgivare som letar efter kandidater på LinkedIn. Har ni gemensamma kontakter i första eller andra led är chansen också större att kontakt tas. Ha som vana att lägga till personer du träffar på i ditt arbetsliv på LinkedIn, även om ni bara har hörts över telefon. Lägg alltid tid på att skriva ett personligt meddelande i samband med att du skickar din förfrågan.

4. Lägg till dina utbildningar och certifieringar i din LinkedIn-profil

Genom att komplettera din LinkedIn-profil med dina certifieringar och utbildningar förstärker du din profil. Informationen gör det även enklare för företag att hitta dig och att sålla ut personer med rätt kompetens, så att matchningen mellan er blir så bra som möjlig.

5. Be dina vänner intyga din kompetens

Intyga dina kontakters kompetens för att uppmuntra dem till att även intyga dina kunskaper på din profilsida. Skriv rekommendationer för personer du har arbetat för eller med och be om motsvarande rekommendation i utbyte. Var alltid ärlig i dina rekommendationer och be om detsamma från dina kontakter. Generellt gäller att du ska vara generös – hjälp andra så kommer de att hjälpa dig. Gilla inlägg, dela egna yrkesrelaterade inlägg och var aktiv.