Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/iStock-1144593029.jpeg

Kommer rekryteringsprocessen någonsin bli helt rättvis? 

Det finns många delar i en rekryteringsprocess som blir avgörande för att den ska klassas som rättvis. Varje del av en rekryteringsprocess spelar in. Skulle du enbart använda dig av kompetensbaserade urvalsfrågor eller exempelvis bara av personlighetstester som underlag för att tillsätta en ny medarbetare så skulle rekryteringsprocessen i stället för rättvist, snarare bli orättvist.
Krönika

Varje del av processen fyller med andra ord ett viktigt syfte. Det är när vi har samlade metoder och en strukturerad process som möjligheterna för rättvisa skapas. Med det sagt så är inte bara rättvisa det som gör att det blir en lyckad matchning.

Låt oss ta ett exempel. Tänk på TV-programmet Gift vid första ögonkastet. Två personer matchas baserat på en noggrann analys, vetenskap, intervju med experter och data. På pappret är allt perfekt – deras värderingar stämmer överens, deras livsmål är synkade, och experterna är övertygade om att detta borde fungera. Alla deltagare får genomgå samma strukturerade process med samlade metoder. En helt rättvis process. Men hur ofta blir det egentligen så som det är tänkt? Trots all data, all analys och alla förutsättningar finns det en faktor som inte kan mätas lika enkelt: den mänskliga känslan. Kemin. Det där oförklarliga som gör att två personer klickar – eller inte.

Samma princip gäller inom rekrytering. Vi kan använda tekniken för att ta oss nästan hela vägen, men i slutändan är det den mänskliga interaktionen som spelar en avgörande roll. Precis som i Gift vid första ögonkastet kan teknik, data och forskning bara ta oss så långt. De kan peka oss i rätt riktning, men det är i mötet mellan individen och företaget som magin – eller bristen på den – uppstår. Tekniken kan matcha oss på papperet, men det är vi människor som avgör om det känns rätt eller inte.

Vilket ansvar bär vi som branschledande inom rekrytering?

Mitt och mina kollegors jobb i denna snabbt föränderliga bransch är att skapa så mycket rättvisa vi kan i varje steg av rekryteringsprocessen. Vi strävar efter att de mest lämpade personerna, oavsett bakgrund eller förutfattade meningar, får en rättvis chans. Samtidigt måste vi hjälpa företag och kandidater att förstå vikten av den mänskliga faktorn. Det är vårt ansvar att guida dem genom varje avgörande del av processen – så rekryteringen handlar om både kvalifikationer och erfarenheter men även det där som gör att en lyckad matchning blir av.

Vi behöver ständigt fråga oss själva: "Hur kan vi säkerställa att vår process inte bara är effektiv, utan också rättvis och transparent?" Genom att belysa vikten av rättvisa i varje steg av rekryteringen – från tester och urval till intervjuer och referenstagning – försöker vi arbeta aktivt för att skapa en mer inkluderande och rättvis arbetsmarknad.

Är vi själva helt där? Nej. Men vi strävar hela tiden efter att bli lite bättre och göra branschen mer rättvis och objektiv. 

 

Skribent

Fredrik Holmberg
Rekryteringskonsult på Wise