Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/iStock-1313461510.jpg

Personlighetstester fyller ett viktigt syfte – men vi får inte stirra oss blinda på siffror

Anders Hansens uttalade sig nyligen om personlighetstester i TV4-soffan och det satte verkligen i gång en livlig diskussion här på LinkedIn. Enligt Hansen är majoriteten av personlighetstesterna på marknaden ”värdelösa i rekryteringssammanhang” eftersom de är för trubbiga för att exakt förutse en individs framtida arbetsinsats. Han nämner dock att tester baserade på femfaktormodellen kan vara ett användbart verktyg för att förstå människan bättre, förutsatt att svaren är ärliga.

Så, vad innebär detta egentligen för hur vi ser på personlighetstester?

I min roll som rekryteringskonsult har jag både använt och inte använt tester i rekryteringsprocesser. Idag arbetar jag på Wise Professionals och testerna vi idag använder är globalt DNV-certifierade, vilket innebär att de uppfyller strikta standarder för validitet. Vi strävar efter att använda dessa verktyg för att öka mångfalden och minska risken för diskriminering. Testerna hjälper oss att motverka de mänskliga bias som annars kan påverka rekryteringsbeslut.

Fördelarna med att vända tester i rekryteringsprocessen är många. Bland annat:

  • En mer objektiv bedömning
  • Minskad omedveten bias
  • Effektivitet och tidsbesparing
  • Bättre kandidatupplevelse
  • Förbättrad teamdynamik

Det är dock viktigt att understryka att testerna är ett verktyg bland många. Att enbart förlita sig på testresultat kan leda till en snedvriden bild av en kandidat. Ett testresultat bör inte användas som det enda beslutsunderlaget, utan som en del av en mer omfattande bedömning där vi också tar hänsyn till personens erfarenheter, kompetenser och arbetsmiljö. Syftet är inte att döma kandidaten baserat på testresultatet, utan att samla så mycket information som möjligt för att få en mer komplett bild. Detta ger kandidaten ytterligare en möjlighet att presentera sig själv och den miljö där hen trivs bäst.

Vi kan inte vara svartvita i en icke svartvit värld

I en rekryteringsprocess använder vi som sagt tester som en metod bland flera. Det är viktigt att återigen poängtera att vi inte kan förlita oss enbart på resultatet från ett personlighetstest. Tester kan dock vara ett värdefullt verktyg när vi tillsammans med kandidaten och kunden försöker lägga pusslet för att förstå kandidaten bättre.

Genom denna dialog, i kombination med en gedigen kravprofil och en djup förståelse för vår kund, kan vi enklare bedöma om kunden och kandidaten matchar när det gäller mjuka värden. Det är dock viktigt att komma ihåg att rekrytering är ett hantverk. Vi som rekryterare måste ständigt träna oss i att göra rättvisa och korrekta helhetsbedömningar, utan att enbart fokusera på siffrorna.

Om man förlitar sig för mycket på tester kan det, särskilt för den otränade, bli exkluderande. Det finns en risk att vi tillskriver testresultaten en större betydelse än de förtjänar, vilket kan leda till att vi utesluter kandidater som faktiskt skulle kunna passa bra i rollen. Vi kan felaktigt anta att kandidater med höga resultat automatiskt är väl lämpade för rollen, vilket inte alltid är fallet.

En människas egenskaper varierar beroende på situationen. Människan är inte en statisk produkt. Personlighet är inte svart eller vit och kan förändras över tid och beroende på miljö. Även om vissa delar av vår personlighet är mer stabila, påverkade av arv, är det viktigt att förstå att dessa endast delvis definierar oss.

Vi kan inte standardisera en icke standiserad process

I boken The Tyranny of Metrics av Jerry Z. Muller lyfter författaren fram ett viktigt problem med mätfixering: tron att det är möjligt och önskvärt att ersätta mänskligt omdöme med standardiserade mått. En bedömning bör baseras på både formell kunskap och intuition, där båda aspekterna är lika viktiga för att göra en korrekt helhetsbedömning.

Samtidigt är det avgörande att ständigt utvärdera och ompröva användningen av tester, eftersom världen och vi individer ständigt förändras. Bara för att vi använder vissa tester idag betyder det inte att vi alltid kommer att göra det. Förändring är en naturlig del av utveckling, och vi måste vara beredda att anpassa oss till nya verkligheter om situationen kräver det.

En annan viktig aspekt inom detta område är att klargöra vad personlighet egentligen innebär. Vad undersöker vi när vi talar om personlighet, och vad betyder det att ha en "personlighet"? Anders Hansen har fördjupat sig i detta ämne, och hans dokumentär "Personlighet", som består av fyra avsnitt på SVT, erbjuder en lättillgänglig och tydlig genomgång av vad som formar vår personlighet, hur den kan förändras över tid och hur vi skiljer oss åt som individer.

Personlighet är, likt universum, oändligt och komplext. Det är omöjligt att veta allt till hundra procent, vilket gör det svårt att uttala sig definitivt om dess natur. Det viktigaste är att lyfta fram det som är konkret och gemensamt överenskommet, samtidigt som vi fortsätter att vara nyfikna, omprövar våra antaganden och vågar tänka nytt.

 

Skribent

Karin Steenstrup
Rekryteringskonsult på Eqonomy, en del av Wise
Att arbeta som rekryteringskonsult är roligt eftersom det innebär att man dagligen möter nya människor och hjälper dem att hitta sitt drömjobb. Man får använda sin kreativitet och sitt strategiska tänkande för att matcha rätt person med rätt roll. Varje dag bjuder på nya utmaningar och möjligheter att lära sig om olika branscher och företag. Man får också känna tillfredsställelsen av att bidra till företags framgång genom att hitta talanger som gör skillnad. Det är ett socialt och dynamiskt yrke där ingen dag är den andra lik.