Kan team-tester bidra till en mer rättvis rekryteringsprocess?
Magkänslan – inte alltid tillförlitlig
En av de största utmaningarna i rekrytering är att hålla processen så rättvis och objektiv som möjligt. Det är lätt att förlita sig på magkänslan, men om den inte grundar sig i erfarenhet och kunskap kan den tyvärr vilseleda oss. Ibland påverkas våra beslut av saker som inte har något med kandidatens faktiska förmågor att göra, som deras bakgrund eller personliga stil. Det är där personlighetstester ofta kommer in – de kan ge oss ytterligare information och lämpa sig som diskussionsunderlag för att förstå en persons beteenden och styrkor.
Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att tester inte visar hela sanningen – de är bara ett verktyg bland många andra och behöver inte säga exakt hur en kandidat kommer att vara i rollen. Det handlar inte om att ersätta magkänslan helt, utan snarare att komplettera den med data som kan hjälpa oss att fatta bättre beslut.
Hur kan team-tester stärka rekryteringen?
När vi pratar om team-tester kompletterar vi med ytterligare information för att se hur kandidaten skulle kunna passa in i specifik kontext och sammanhang - det vill säga just det team som kandidaten kommer arbeta inom. En individ kan passa bättre in i en grupp men mindre bra i en annan, trots att dess personlighet är mer eller mindre densamma.
Genom att förstå hur de befintliga teammedlemmarna arbetar och kommunicerar, kan vi få en bättre bild av hur den nya personen potentiellt skulle passa in. Detta kan också trygga kandidaten eftersom vi ger hen en mer balanserad bild där båda parter genomför testerna på samma grunder.
Team-tester kan ge oss insikter om dynamiken, men det handlar om att hitta en balans mellan olika verktyg och metoder för att sträva efter en rättvisare rekryteringsprocess.
Det handlar inte bara om rekrytering
Team-tester är inte bara användbara när vi anställer. De kan också vara ett verktyg för att förstå dynamiken i ett existerande team. Kanske känns det som att kommunikationen haltar ibland, eller att vissa har svårt att samarbeta. Det är inget ovanligt och behöver inte betyda att någon gör fel – vi fungerar ju alla olika.
Genom att förstå varandras personligheter och arbetsstilar kan vi hitta bättre sätt att samarbeta och kanske till och med lösa problem inom gruppen som vi inte ens visste fanns.
Startpunkten för en dialog
En fördel med team-tester är att de kan öppna upp viktiga samtal. Ibland behöver vi bara sätta ord på våra skillnader för att förstå varandra bättre. Kanske vill någon alltid ha en tydlig plan innan ett projekt, medan en annan föredrar spontana brainstormingar. Att förstå dessa olikheter kan hjälpa oss att mötas i våra styrkor och bli ett starkare team.
Ett test är inget facit. Vi människor är komplexa och hur vi agerar beror på vilka vi har omkring oss. Du kanske är självsäker i ett team och mer tillbakadragen i ett annat. Det handlar om dynamik och just det gör teamarbete både utmanande och spännande.
Ingen magisk lösning
Team-tester är inget magiskt svar på alla utmaningar, men de kan vara ett värdefullt verktyg – både vid rekrytering och för att förstå teamets dynamik. De kan ge oss en chans att starta viktiga samtal om samarbete och hur vi kan bygga bättre team tillsammans.
Vill du fördjupa dig ännu mer i hur du kan sträva mot en mer rättvis bedömning av kandidater? Kolla in vår kampanj här: Dömd eller rättvist bedömd? – där diskuterar vi strategier som kan hjälpa dig att göra objektiva och mer rättvisa rekryteringsbeslut.