Rättvis arbetsintervju – Hur säkerställer vi en rättvis bedömning?
I när tekniska hjälpmedel som tester och algoritmer blir allt vanligare för att säkerställa effektivitet, kvarstår ändå en viktig fråga: Hur balanserar vi den mänskliga aspekten med den tekniska för att skapa en rättvis bedömning?
Skapa en trygg miljö
En av de viktigaste faktorerna för en rättvis intervju är att kandidaten känner sig trygg och bekväm. Som Abdullah Uzunel, rekryteringskonsult på Wise säger:
"Det är viktigt att skapa en harmonisk miljö så att kandidaten känner sig bekväm och kan visa sitt rätta jag."
En intervju kan vara stressande för många, och det är lätt att nervositet eller obekväma förhållanden hindrar en kandidat från att prestera på sin bästa nivå. För att säkerställa en rättvis bedömning måste vi alltså se till att miljön för intervjun är behaglig. Det kan handla om små saker som att ge tydlig information om vad intervjun kommer att handla om, eller att ge kandidaten tid att tänka efter innan de svarar.
Kommunikation är nyckeln
Ett vanligt misstag i intervjuer är att kandidaten inte får tillräckligt med information om vad intervjun kommer att fokusera på. Som Matilda Zimdahl, Talent Acquisition Specialist menar att:
"Om kandidaten inte vet vad intervjun kommer handla om, blir det svårt att förbereda sig och ge rätt svar."
Genom att vara tydliga med vilka frågor som kommer att ställas och vad som förväntas, ger vi kandidater en bättre möjlighet att visa upp sina kunskaper och erfarenheter på ett rättvist sätt. Det handlar om att skapa en öppen och transparent dialog redan innan intervjun börjar, så att alla kandidater har samma förutsättningar att förbereda sig.
Fokusera på kompetens, inte på yttre faktorer
En stor del av att skapa rättvisa i intervjuer handlar om att säkerställa att vi inte låter irrelevanta faktorer påverka vår bedömning. Under en intervju är det lätt att bli tänka på hur en kandidat ser ut, hur de rör sig eller vilken bakgrund de har. Abdullah beskriver detta så här:
"Det är en ganska utsatt position. Du kan vara rädd för hur du sitter, vad du har på dig, eller vilket ursprung du har – istället för att fokusera på dina kunskaper och potential."
Det är avgörande att intervjun fokuserar på relevanta frågor, såsom kandidatens kompetenser, erfarenheter och potential. Vi som håller i intervjun ska inte ställa frågor som rör kandidatens ålder, kön, var de bor eller andra irrelevanta faktorer som kan skapa en orättvis situation. Istället bör vi koncentrera oss på de färdigheter som är viktiga för rollen.
Objektivitet i intervjufrågor
Strukturerade intervjuer, där samma frågor ställs till alla kandidater, är en metod som bidrar till att skapa rättvisa. Genom att ställa samma frågor till alla kandidater undviker vi att låta subjektiva bedömningar styra. Vi säkerställer att varje kandidat får samma möjlighet att visa upp sig.
Abdullah och Matilda nämner också nämnde också vikten av att undvika att för mycket fokus läggs på att "klicka" med kandidaten. Matilda säger att:
"Det är inte viktigt att ”klicka' med den man intervjuar, utan att man har ett professionellt och förberett samtal."
Det är lätt att låta personkemi styra vår bedömning, men det är långt ifrån alltid en rättvis eller objektiv faktor. En kandidat kan vara mindre utåtriktad men ändå ha exakt rätt kompetens för rollen. Här gäller det att hålla sig till de frågor och kriterier som är relevanta för tjänsten.
Transparens och återkoppling
Slutligen handlar rättvisa i intervjuer också om hur vi ger återkoppling. Många kandidater upplever att de inte får någon feedback efter en intervju, vilket skapar frustration och en känsla av att ha blivit orättvist bedömda. Genom att ge konstruktiv och tydlig feedback, även när en kandidat inte går vidare, kan vi bidra till en mer transparent och rättvis process.
"Det är viktigt att vara tydlig med varför en kandidat inte gick vidare och vad vi baserade vår bedömning på."
Detta skapar inte bara förtroende, utan hjälper också kandidaten att utvecklas och förstå hur de kan förbättra sina chanser i framtida processer.