Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/pexels-buro-millennial-1438084%20(1).jpg

Rekrytering som företagskultur

Medarbetarupplevelse och growth mindset. Det är två viktiga delar att ha med sig när man arbetar med rekrytering i snabbväxande företag. Så går det till när rekrytering vävs in som en del i företagskulturen.
Blogg

Daniel Wellington och H&M är två helt olika organisationer. Den första befinner sig i hypertillväxt där de tidigt gick från 250 till 1100 medarbetare på två år, medan den senare har en gigantisk organisation att skapa ambassadörskap i. David Lagerblad är Talent Acquisition Manager på Daniel Wellington och  Camilla Brunnman är HRBP på H&M. Hur ser dessa organisationer på framtidens utmaningar?

Vad händer om jag släpper rekryteringen i organisationen?

Både Camilla och David har tidigare arbetat i intensiva miljöer och är överens om att rekrytering behöver byggas in i företagskulturen på så sätt att alla förstår att de kan påverka. I stark tillväxt går det inte att sätta för mycket struktur som hämmar innovation men självklart behövs vägledning så att de innovativa krafterna riktas rätt. Growth mindset blir viktigare såväl i rekrytering som i arbetet med medarbetarupplevelsen, the employee experience.

Återigen handlar det om att involvera ledningsgrupp, chefer, teamleaders och andra som har ett finger med i rekryteringen. Våga släppa ansvar till organisationen men se till så att dem får verktygen att rekrytera rätt, se till att utbilda dem i det hantverk som rekrytering faktiskt är.

Vikten av att introducera nya och involvera medarbetare

Vi vet alla att onboarding är viktigt men i takt med att gig-ekonomin breder ut sig handlar det mer om att arbeta med preboarding, att påbörja introduktionsprocessen innan personen ens har börjat. Framgångsrika företag gör detta genom att involvera kandidater och medarbetare, oavsett om de fått jobbet eller inte och oavsett var i rekryteringsprocessen hen befinner sig.

Ingen motsättning mellan långsiktighet och kortare anställningstid

En utmaning är också att bygga långsiktighet när det kan kännas som att både människor och arbetsuppgifter bara flyger runt. Men en kort anställningstid behöver inte stå i kontrast mot långsiktighet så länge gigget har ett fokus längre fram. Det är bättre att börja någonstans och testa sig fram, än att inte börja alls och därmed bli omsprungen av alla andra.