Så blir du proffs på att söka jobb – 5 tips
När är det dags att söka nytt jobb?
Det är lätt att låta tiden gå utan att stanna upp och reflektera, bara köra på i gamla invanda spår. Lämna hemmet samma tid måndag till fredag, ta samma väg till jobbet, köpa en ta-med-kaffe i kiosken av samma person som i sin tur lämnar hemmet på samma tid måndag till fredag, och som varje dag serverar dig din ta-med-kaffe. Vi är många som bara ”tågar” på. När tog du dig tid till att reflektera över sin yrkessituation senast?
Vi som jobbar med att rekrytera upplever ofta en uppgång bland ansökningar efter sommarsemestrar och julledigheter. Vi vet själva hur tankarna kan ta nya vägar när vi faktiskt har tid att tänka på annat än det som sker måndag till fredag. Trivs jag på jobbet? Utvecklas jag i den takt jag vill? Finns det möjlighet för mig att växa internt? Jag kanske ska skola om mig och göra nåt helt annat? Vad är egentligen meningen med livet?!
Djupet i sista frågan kommer kanske inte under varje ledighet men de andra frågorna är väl helt naturliga och nödvändiga, inte sant?
Om du går i tankarna om att byta jobb vill vi skicka med dig några enkla och konkreta råd på vägen.
5 konkreta söka jobb-tips – så gör du ett bra intryck
1. Din presentationsbild
Vi får ofta in jobbansökningar, där innehållet i CV:t är bra men där bilden inte gör kandidaten rättvisa. Missförstå oss rätt, det handlar inte om hur du ser ut utan hur du väljer att framställa dig genom din bild. Vilket intryck vill du att personen som öppnar din ansökan ska få? Första intrycket är viktigt och vi har fått både nakna överkroppar och selfies tagna på krogtoaletten presenterade för oss. En professionell bild som speglar din kompetens är enligt vår åsikt mer lämplig än ovanstående exempel. Eller ingen bild alls – det går såklart också utmärkt.
2. Tänk på vilken mailadress du söker jobb med
När du är i jobbsökartagen råder vi dig att se över din mailadress. Om du har kvar samma mailadress som du skaffade i högstadiet kan det vara läge att uppgradera, såvida det inte är så att du redan i ung ålder förstod att namn.efternamn@mailadress.com funkade precis lika bra som madicken95@mailadress.com.
3. Stavning och struktur i din ansökan
Ett tips är att ta gärna hjälp av en partner eller vän med korrekturläsning av din jobbansökan. Det som är glasklart för dig är kanske inte glasklart för mottagaren och särskrivningar kan vara svåra att upptäcka när du stirrat dig blind på texten. Erfarna rekryterare som arbetar med fördomsfria metoder och rekryterar kompetensbaserat vet att stavning inte säger någonting om din kompetens (om du inte söker jobb som skribent). Men tyvärr spelar det fortfarande roll i många rekryteringsprocesser. Därför vill vi ändå tipsa om att se över stavningen en extra gång.
4. Var påläst om jobbet du söker
När du söker ett jobb skickar du en signal till ansvarig rekryterare att du är intresserad av rollen och det aktuella företaget. Se därför till att du är påläst om företaget och införstådd med vad tjänsten faktiskt innebär så att du har alla förutsättningar till ett bra samtal när rekryteraren ringer upp dig.
Nu tar vi fram den lilla pekpinnen när vi även ber dig att tänka på hur du väljer att svara i telefonen när du får ett samtal från ett nummer du inte känner igen. Det är mycket trevligare att mötas av ett namn i andra sidan änden än ett trött ”HALLÅ”.
5. Kom förberedd till jobbintervjun
Telefonavstämningen med rekryteraren gick bra och du ska på intervju för jobbet du sökt. Grattis! Se till att förbereda dig inför ert möte. Undersök gärna företaget och lägg relevant information på minnet. Tänk också på hur du klär dig. Passar det hos din potentiella nästa arbetsgivare? Tänk igenom vad du vill lyfta hos dig själv och vilka kompetenser du har som är mest relevanta för rollen. Och – var dig själv!
Kolla upp så du har rätt adress, planera din färdväg i god tid och meddela om du får förhinder eller riskerar att bli några minuter sen. En annan liten, men ack så viktig, detalj som vi upplever att inte alla kandidater reflekterar över är att det kan vara bra om du övar på ditt handslag. Ta hjälp av en kompis så att du får en fast och stadigt hand.
Vad händer sen?
Det är aldrig fel att maila och tacka för intervjun. Om du inte fått veta redan vid intervjutillfället när du kan förvänta dig återkoppling är det en relevant fråga att ställa. Komplettera även med andra frågor om något känns oklart. Om du är intresserad av det aktuella företaget och vill underlätta en vidare kontakt kan du även ”connecta” med rekryteraren på LinkedIn.
Sist men absolut inte minst; kom ihåg att det är lika mycket ditt beslut som företagets i en rekryteringsprocess!
Reflektion behöver såklart inte resultera i att man ger sig ut på arbetsmarknaden efter en ny arbetsgivare eller gör en helomvändning och skolar om sig. Vi hoppas att du trivs med dina arbetsuppgifter, att din arbetsgivare ger dig de utmaningar du behöver och att du har möjlighet att utveckla din kompetens och växa som person. Om inte är du alltid välkommen att höra av dig till någon av oss på Wise Professionals!
Söka jobb-tips – en sammanfattning
- Använd en seriös presentationsbild av dig själv när du söker jobb, både i ansökan eller på LinkedIn. Det är också helt okej att inte ha någon bild alls.
- Sök jobb från en representativ mailadress. Det kan vara bra att skapa en mailadress som innehåller ditt namn bara för dina jobbansökningar.
- Ta hjälp av någon som kan läsa igenom din jobbansökan och upptäcka stavfel och komma med feedback på din text.
- Läs på ordentligt om företaget du söker jobb på och rollen du är intresserad av. Var beredd på ett samtal från rekryteraren!
- Ha alltid koll på färdvägen till platsen du ska göra intervjun på, och kom i god tid till din intervju. Var inte rädd att kontakta rekryteraren om du är lite sen eller något har inträffat – det är alltid bättre att informera.