Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/MicrosoftTeams-image%20(20).png

Trender inför 2023 – People Analytics, kryptovalutor och real-time payments

2023 närmar sig och affärsplaneringarna börjar ta form. Gemensamt inför nästa år för många av våra kunder är att förbättra hur de arbetar med data och analys. People Analytics och Datainformerad HR är ett hett ämne just nu. Här kommer våra löneavdelningar spela en stor roll. Lön sitter nämligen på mycket kvalitativ och spännande data och kan bidra till att HR och resten av organisationen arbetar faktabaserat.
Case

Visste du att lön kan förutse vad som kommer att ske i framtiden? Med nyckeltal! Det är först när vi tittar på den nuvarande data som vi kan dra slutsatser om framtiden. Lön kan se mångfald, vilka språk som pratas, statistik i sjukfrånvaro och trender i allt detta. Lön kan se var analys behövs och kan flagga för saker som ännu inte uppfattats inom organisationen. Många nya datakällor finns och faktabaserade beslut kan tas. På lön finns ett paraplyseende som bidrar till ett mer proaktivt arbete inom många organisationer.

Det låter ju självklart när vi beskriver det så här, men det är inte alla företag som har förstått värdet av att knyta löneavdelningen nära. I de organisationer där man ser styrkan av ett tajt samarbete så jobbar lön både nära HR, ledningsgruppen och med sälj för att bidra till upphandlingar.

 

Globalt pratas det också om kryptovalutor och real-time payments!

Oavsett var i världen du befinner dig så brukar lönen betalas ut en gång i månaden. Ju mer du tänker på det, desto mer orättvist kan det verka mot medarbetarna. Jag läste på en internationell blogg att en del medarbetare börjar argumentera för att företagen står i ”skuld” till medarbetaren tills lönen är betald. Och om det är så det är – var ligger då räntan på?

Att däremot gå från en månadslön till att få en real-time payment innebär stora förändringar och helt ärligt så är samhället kanske inte byggt för att betala medarbetarna på det här sättet. Ännu! Att arbeta med en månadslön ger också våra löneavdelningar tid att hantera eventuella problem. Är det en digitaliseringsresa som krävs för att real-time payments ska fungera?

Kryptovalutor har skakat om hela finansvärlden och blivit en mycket viktig alternativ tillgång. En del företag erbjuder nu sina medarbetare att få en del av eller hela lönen utbetald i kryptovalutor. En fördel i detta är att företag kan börja anställda talanger i utvecklingsländer där jurisdiktionerna är instabila och banker är ovilliga att skicka ut pengar.

Summan av kardemumman är att kryptovalutor är här för att stanna, och historien visar att det bästa sättet att hantera trender och nya innovationer är att omfamna dem.

Skribent

Ann-Catrine Heidmark
Affärområdeschef Lön
Lite om mig: Med ett antal års erfarenhet från branschen har jag hunnit med att bygga både affärsomåden och bolag. Hela tiden med mycket fokus på Lön och HR-området. Jag känner verkligen en genuin glädje i få bidra till att organisationer och medarbetare växer för att uppnå sin fulla potential. Att nu få bidra med det inom Wise och också inom just löneområdet, det känns fantastiskt roligt