Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/iStock-1180171995.jpg

Vad är proaktiv rekrytering?

Många av de företag som vi möter i vår vardag anser att man missar tillväxt, lönsamhet och utveckling som effekt av utmaningen att hitta rätt kompetens i rätt tid. Men trots det ändrar få sin strategi för rekrytering! Det blir för dyrt anser man ofta. Man vill ju inte bygga på sig mer fasta kostnader. Men vad många inte vet är att proaktiv rekrytering är en investering som gynnar tillväxten och hjälper bolaget att nå sina långsiktiga affärsmål. Här berättar vi hur!
Blogg

Många tycker att det är utmanande att koppla ihop rekrytering med tillväxt och affärsutveckling. Samtidigt tycker de flesta vd:ar att det behövs en strategi för kompetensbrist, eftersom det är en fråga som kan hindra bolag från att utvecklas. Oftast leder det till att man inte vet hur man ska göra annorlunda när man behöver förändra sin rekrytering. Men svaret på den frågan är oftast ganska enkel.

Kartlägg framtida kompetensbehov

Det krävs att man kartlägger vad man kommer att behöva rekrytera framåt. Att man börjar leta efter kompetensen innan man har ett faktiskt behov – det är vad vi menar med proaktiv rekrytering. Att man passar på att anställa när rätt kompetens kommer ens väg. Att fokusera på att identifiera talanger som snabbt kan utvecklas mot de roller man har svårt att rekrytera till. Man kan såklart kombinera dessa aktiviteter beroende av vad som passar verksamheten bäst.

Exempel på proaktiv rekrytering

En bransch att titta på för att lära om detta är den som vi på Wise Professionals delvis verkar i, nämligen bemanningsbranschen.

Vi tar en av våra tidigare kampanjen som exempel. Vi valde att kalla den ”dags att sadla om?”. Vi har vänt oss till de som efter en sommarsemesters betänketid nu funderar på att ta nästa steg i sitt arbetsliv. Intresset för att mötas och diskutera sin tänkta framtid var överraskande stort. Det är vi såklart glada för! På en arbetsmarknad där vi allt oftare hör om kompetens- och kandidatbrist sitter vi nu med duktiga och kompetenta människor som konsulter inom HR, konsulter inom lön, konsulter inom ekonomi & finans, Business Administration och inom marknad och kommunikation. Alla nyfikna på ett nästa steg i sin karriär.

Konsten att förutse rekryteringar

På detta sätt jobbar vi såklart löpande. Vår rekrytering är i första hand proaktiv. Vi vet ju (typ) vad våra kunder kommer att efterfråga, och vi vet (typ) när de kommer att göra det. Och vid sidan av det, detta arbetssätt (rätt hanterat) lyfter upplevelsen av att vara kandidat till helt nya nivåer. Alltså kopplar arbetssättet också direkt till en mer positiv uppfattning av vårt arbetsgivarvarumärke.

Värst vad vi ska vara duktiga då tänker du kanske? Ja, men de flesta HR-funktioner värda sitt namn vet ju vilka roller man sannolikt kommer att rekrytera under det kommande året. En stor del går åtminstone att förutse. Men allt för få agerar konstigt nog proaktivt på den vetskapen.

Proaktiv rekrytering sparar tid och pengar

Så kom igen. Låt oss alla stärka upp vårt näringsliv med lite friska tag inom ett område som allt för länge stått still i sin utveckling. Låt oss förnya vår syn på rekrytering. Vi lovar att det finns pengar och resultat att hämta för den verksamhet som gör det.

Om du brinner för samma frågor som oss så hör gärna av dig. Vårt breda nätverk av nyfikna rekryteringsnördar är en av de delar vi är mest stolta över på Wise Professionals. Och till sist, funderar ni på att ”go proactive”? Ta ett snack med någon av oss på så delar vi gärna våra egna och vårt nätverks erfarenheter inom området.