Så fungerar fördomsfri rekrytering
Kön, ålder och namn. Tre faktorer som påverkar våra kandidaturval mer än vad vi önskar och vill. Fördomar är svåra att tvätta bort, men vi kan förändra själva processen och hitta vägar för en mer fördomsfri rekrytering.
– Det viktigaste är att se till att processen är befriad från tillfällen där den som rekryterar färgas av sina förutfattade meningar, säger Lennart Engelhart.
Lär dig mer om hur du kan jobba med kompetensbaserad rekrytering.
Fördomar vid första urvalet
Enligt Happyr ägnar en rekryterare eller rekryterande chefer på företag bara sex sekunder åt ett CV första gången de gör sitt urval. Här kommer fördomar blixtsnabbt, förklarar Lennart Engelhart. Det kan till exempel handla om att den som rekryterar bestämt sig för att alla som kommer från Handelshögskolan är bättre än de som kommer från Stockholms universitet. Då väljs alla som inte studerat på Handelshögskolan bort. Vi föredrar olika personer som liknar oss själva utifrån variabler som kön, ålder, hudfärg, samhällsklass och utbildning. Det kan till exempel vara att du tror att fotbollsspelare är bra team-players på jobbet eller att hästtjejer blir bra ledare. Med hjälp av fördomsfri rekrytering kan vi minimera riskerna för att fatta beslut baserade på magkänsla.
Konsekvensen av våra fördomar
Fördomar är något mänskligt som alla bär med sig. Men när de används i en rekryteringsprocess kan de ställa till med problem. Fördomarna blir ett hinder för oss när det kommer till att hitta den bästa kandidaten. Och konsekvenserna blir både dyra och problematiska. Om vi inte kan genomföra en fördomsfri rekrytering riskerar vi att välja fel personer för uppdraget.
– Vi får medarbetare som inte trivs på jobbet och som förr eller senare kommer att sluta eller skada företaget, säger Lennart Engelhart.
Kom igång med fördomsfri rekrytering
Genom att identifiera varje steg i processen där fördomar kan spela in kan vi hitta kritiska punkter i vår rekryteringsprocess. Nästa steg är att se över hur du kan digitalisera rekryteringen – framförallt när det kommer till första urvalet.
– Ett optimalt utgångsläge är att skapa en lista på kandidater där alla heter Ano i förnamn och Nym i efternamn. Du får bara en viss typ av information som är viktig för rollen. Då kan du inte göra fel, säger Lennart Engelhart.
När du identifierat de kritiska stegen och påbörjat digitaliseringen kan du hela tiden filtrera och förbättra processen. I organisationer där det finns stor okunskap bland rekryterande chefer kan en metod för fördomsfri rekrytering vara till stor hjälp. Genom att digitalisera ansökningar och sortera, rangordna och rekommendera vilka kandidater chefen ska träffa försvinner en stor del av problematiken. Då kan rekryteraren vara hur okunnig som helst eller ha hur mycket magkänsla som helst – du har redan säkerställt att det är bra kandidater.
Allt börjar med kultur
För att kunna rekrytera långsiktigt är det viktigt att rekrytera mot den kultur och värdegrund man har på företaget. Att medarbetare identifierar sig med kulturen är en av de viktigaste faktorerna för att nya medarbetare ska trivas och göra bra ifrån sig. Om du har bra koll på vilken kultur organisationen har går det genom enkla tester att se om kandidaten passar in eller inte.
– Om de inte passar in, då ska de antagligen inte jobba hos er. Det räcker med att du får den informationen. Det spelar ingen roll om det är en man eller kvinna – i det läget är det inte alls relevant.
Fördomsfri rekrytering handlar om att göra urvalet i rätt ordning och filtrera på de viktigaste egenskaperna först, utan att bry sig om bakgrund. Genom att titta på faktorer som kultur i kombination med specifika egenskaper för att lyckas i rollen – då har du väldigt goda förutsättningar för att göra en bra rekrytering. Genom att bygga en process för fördomsfri rekrytering ökar du chanserna att få mer engagerade och lönsamma medarbetare.
5 tips till fördomsfri rekrytering
- Se över din rekryteringsprocess. Vilka kritiska delar finns det som gör att ni idag inte kan genomföra en fördomsfri rekrytering?
- Börja någonstans – du måste inte göra allt. Prova dig fram och börja med den enklaste delen.
- Ta reda på vad organisationen har för värdegrund och kultur och hitta ett sätt att mäta det. Då kan du matcha kandidater mot organisationens kultur.
- Om du jobbar med rekrytering centralt – börja förändringen mot fördomsfri rekrytering i HR-teamet.
- Om du har många som rekryterar inom organisationen – börja med digitaliseringsprocessen för att säkerställa att det första urvalet görs genom fördomsfri rekrytering.