Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/iStock-1473486080.jpg

'Tack men nej tack' återkoppling - Så går du från hundratals frustrerade kandidater till hundratals ambassadörer

Tänk dig att du beställer mat på en restaurang och efter att ha väntat länge, utan någon förklaring, får du bara höra att "din beställning gick inte igenom". Ingen förklaring till varför eller vad du kunde ha gjort annorlunda – visst känns det störande? Vi har alla varit där – du lägger tid på att söka ett jobb och får sedan ett kortfattat och opersonligt 'tack men nej tack'. Känslan av att inte ens ha blivit sedd är frustrerande. Därför vill vi, även med hundratals ansökningar, göra vårt bästa för att ge varje kandidat en återkoppling som känns rättvis och ärlig.
Blogg

Hur kan vi ge rättvis återkoppling med automatiserad rekryteringsprocess?

I en värld där allt fler rekryteringsprocesser automatiseras för att effektivisera hanteringen av stora mängder ansökningar, är det lätt att kandidater kan börja känna sig som siffror i ett system. Men även om delar av processen behöver vara automatiserad, kan vi ge en så bra återkopplingsupplevelse som möjligt.

 

Varför är rättvis återkoppling så viktigt?

Precis som när du lämnar en restaurang och minns servicen du fick, så kommer kandidater att minnas hur de blev behandlade under rekryteringsprocessen. Här är några anledningar till varför bra återkoppling är så viktig:

 

1. Stärker företagets varumärke: När vi ger en rättvis och personlig återkoppling stärker vi bilden av företaget som en arbetsgivare som bryr sig om sina kandidater. Kanske var det inte rätt jobb just nu, men kandidaten kommer ändå prata gott om företaget och agera som ambassadörer.

2. Hjälper kandidater att växa: Genom att ge konstruktiv feedback kan vi hjälpa kandidater att utvecklas och bli ännu starkare för framtida ansökningar.

3. Minskar frustration och osäkerhet: Att inte veta varför man inte gick vidare skapar frustration. En kort och ärlig förklaring minskar den känslan och ger kandidaten en chans att gå vidare med större självförtroende.

 

Hur gör vi automatiserad återkoppling rättvis?

Det är en sak att ge varje kandidat personlig feedback när du får in tio ansökningar. Men när jobbannonser kan dra in hundratals ansökningar, eller till och med tusentals, blir det en helt annan sak. I en annons med hundra ansökningar kommer 1 att fira, medan 99 blir besvikna. Automatisering behövs för att hantera dessa volymer, men det är viktigt att återkopplingen känns personlig och upplevs rättvis.

Här är några sätt vi kan sträva efter det:

1. Objektiva och tydliga kriterier: När vi använder teknik för att effektivt hantera stora mängder ansökningar, så se till att återkopplingen alltid är baserad på de specifika kraven för rollen. Genom att använda teknik för att fokusera på rättvisa kriterier, kan vi minska risken för att omedveten bias smyger sig in. Läs mer om omedveten bias här.

2. Skräddarsydda meddelanden: En enkel "tack men nej tack" räcker inte. Genom att använda mallar som är anpassade efter varför kandidaten inte gick vidare, kan det skapas en upplevelse att deras ansökan har blivit noggrant granskad. Ett exempel kan vara att peka på att kandidaten saknade en viss erfarenhet som var avgörande för rollen.

3. Tydlig kommunikation från start: Om kandidaterna vet att de kommer få återkoppling, och när de kan förvänta sig den, minskar det osäkerheten och gör att de känner sig mer delaktiga i processen.

4. En mänsklig touch när det behövs: Trots att mycket kan automatiseras, är det viktigt att ge en personlig touch för de kandidater som kommer längre i processen. Kanske kan vi erbjuda ett kort samtal eller uppmuntra kandidaten att höra av sig vid frågor. Det kan vara så enkelt som att lägga till en rad "Hoppas du hade en bra helg!" i mailet, vilket visar att vi bryr oss om kandidaten som person, inte bara som en ansökan.

 

Hos oss tar vi återkoppling på stort allvar. Vår ambition är att skapa en rekryteringsprocess där kandidater känner sig rättvist bedömda och respektfullt behandlade, oavsett om de får jobbet eller inte.

Automatisering i rekryteringsprocessen behöver inte betyda att vi tappar den mänskliga aspekten. Oavsett om kandidater går vidare eller inte, kan vi genom dessa steg försäkra oss om att de flesta känner sig rättvist bedömda och får med sig något konstruktivt från processen.

 

Skribent

Emilie Runnegård Shawwaf
Konsultchef på The Pace, en del av Wise
Som konsultchef är det fantastiskt att möta nya människor varje dag och hjälpa dem att hitta rätt karriärväg. Jag får kombinera kreativitet och strategiskt tänkande för att matcha rätt person med rätt roll. Varje dag bjuder på nya utmaningar och insikter om olika branscher, och det är otroligt givande att bidra till både människors och företags framgång. Ingen dag är den andra lik – och det är just det som gör jobbet så spännande!