Den oändliga processen: När rekryteringsprocessen drar ut på tiden
I min roll som rekryteringskonsult har jag såklart varit med om många olika typer av rekryteringsprocesser. Från de effektivt genomförda på några veckor till de som har dragit ut på tiden i månader. Det är ingen hemlighet att en noggrann och genomtänkt process är viktig för att hitta den bäst lämpade kandidaten. Men när en rekryteringsprocess börjar dra ut på tiden, eller i vissa fall hålla på i flera månader, börjar både kandidater och företagets anställda ifrågasätta arbetsgivaren (och i vissa fall rekryteringsföretagens) sätt att arbeta.
Konsekvenser av en oändlig rekryteringsprocess
En långsam rekryteringsprocess ger ett ”första intryck” som är svårt att skaka av sig. Kandidater börjar undra om företaget verkligen är så organiserade som det ger sken av att vara. Frågor, även om de kanske inte är sanna, börjar gro i kandidaten redan vid de första tecknen på fördröjningar.
Att vara kandidat i en lång och utdragen rekryteringsprocess kan vara frustrerande och demoraliserande. Det är inte ovanligt att kandidater börjar ifrågasätta sin egen kompetens och värde när feedbacken dröjer och besluten verkar avlägsna. En dålig upplevelse i rekryteringsprocessen kan också påverka kandidatens syn på företaget långsiktigt, vilket kan skada varumärket och framtida möjligheter att rekrytera talang.
En utdragen rekryteringsprocess har också en direkt ekonomisk påverkan. Varje vecka som en position står tom innebär förlorad produktivitet och potentiella intäkter. Dessutom kan den fördröjda processen leda till att toppkandidater, som företaget eller rekryteringsföretaget identifierat, tappar intresse eller får andra erbjudanden. Företagets investering i rekryteringskostnader kan därmed gå förlorad.
Hur lång tid är för lång tid?
Men vad är då en rimlig tidsram för en rekryteringsprocess? Det beror naturligtvis på många faktorer, såsom bransch, position och företagsstorlek. Men generellt sett bör en rekryteringsprocess inte överstiga sex till åtta veckor. Det ger tillräckligt med tid för en noggrann urvalsprocess utan att riskera att förlora kandidatens intresse eller förtroende.
För att hålla processen effektiv och professionell finns det några strategier att överväga:
- Kommunikation: Regelbunden och tydlig kommunikation med kandidaterna är avgörande. Informera dem om tidsramar och håll dem uppdaterade om processen.
- Planering: Ha en tydlig plan för varje steg i processen och håll dig till den.
- Resurser: Säkerställ att de personer som är involverade i beslutet har tillräckligt med tid och resurser att prioritera rekryteringen.
- Flexibilitet: Var flexibel och anpassningsbar om processen behöver justeras. Men låt inte flexibiliteten bli en ursäkt för förseningar.