Personlighetstester i rekrytering
Ingen vet.
Ingen rekryterande chef eller rekryterare kan säga med säkerhet att den här kandidaten som vi valt kommer att lyckas med att göra ett så bra jobb för oss som vi hoppas på.
Ingen kandidat eller rekryterare kan med säkerhet säga att det här jobbet som hen nu blivit erbjuden och valt att tacka ja till kommer att bli så bra som hen hoppas och tror.
Är det då hopplöst läge? Neeej… Vi är många som strävar efter att göra så kvalificerade bedömningar som möjligt. Därför är det uppmuntrande att vi nu har en öppen diskussion om hur vi kan förbättra våra metoder.
Den pågående debatten om arbetspsykologiska tester i rekryteringssammanhang är viktig. Tänk om vi kan närma den med nyfikenhet istället för att fastna i positioner om ”jag har rätt, du har fel”. Båda sidor har värdefulla insikter att bidra med, och genom att kombinera dessa kan vi hitta en stark grund.
Som representant för en bransch som ska driva Sveriges näringsliv framåt, är jag både inspirerad och lite självkritisk.
Vi vet att en negativ kandidatupplevelse ofta bottnar i en känsla av att inte ha blivit rättvist bedömd. Därför söker vi ständig förbättring när det gäller att sätta rätt förväntningar och vara transparenta i hur vi bedömer kandidater.
Vad kan vi göra åt detta? Vi behöver bli bättre på att involvera kandidater i processen, vara tydliga med hur vi gör våra bedömningar, och verkligen förstå vad orden ”rättvisa” och ”inkludering” innebär. Vi är säkra på att de flesta av oss gör vårt yttersta för att hitta vägar, metoder och verktyg för att säkra en så kvalificerad bedömning av dig som kandidat som vi ser möjligt.
Det handlar om att hitta balansen mellan olika metoder och verktyg, och inte fastna i ytterligheter – vare sig det gäller att helt förkasta tester eller att blint förlita sig på dem.
Så låt oss, tillsammans, använda både vår nyfikenhet och aldrig sinande intresse för vårt hantverk så att vi blir bättre (och bättre) på att anpassa användningen av olika verktyg för personbedömning för olika situationer och sammanhang.
Och låt oss också bli bättre på att få fler att se vår ambition klarare - att alla ska få en så rättvis bedömning som möjligt, så att fler får lov att gå till sitt drömjobb varje dag.
För kom ihåg…
Ingen vet.